De volgende stap in leiderschap

  Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen, is er een die je te gaan hebt.

Die ene is voor jou, die ene slechts. ()
De weg koos jou, kies jij ook hem?

 Hans Stolp-


Een van de principes van systemisch werken is, volgens het Bert Hellinger instituut, dat systemen ons misschien nog meer en krachtiger leiden, dan dat wij systemen leiden. Bij de geboorte krijgen we een eigen plek in het familiesysteem en of we het nou leuk vinden of niet, deze plek is een vast gegeven en niet inwisselbaar. Een organisatiesysteem daarentegen kies je zelf vrijwillig en je kan ervoor kiezen om erin te verblijven of eruit te stappen. Je familiesysteem neem je altijd mee en gaat over wie je in essentie bent. Hier ligt jouw basis en heb je jouw patronen en overlevingsmechanismes ontwikkeld, die mede bepalend zijn voor jouw denken en handelen in het nu. 


Leiderschap gaat ook over wie je in essentie bent en hoe je jezelf, jouw familiesysteem en jouw gave meeneemt in het vaak complexe en dynamische organisatiesysteem? Met andere woorden hoe kan je als professional, jouw persoonlijke verhaaen leerweg als inspiratiebron inzetten in jouw leiderschap? Immers dit maakt jou als leidinggevende juist betrouwbaar en succesvol.  


En wat doe je als leidinggevende als het spannend wordt? Waar laat jij je dan door leiden? Durf je 
field independent te zijn, jezelf echt te laten zien en je te laten leiden door jouw innerlijke waarden en drijfveren? Of pas jij je aan en doe je waarvan je denkt dat het van je wordt verwacht? 


De kunst is om als leidinggevende bewust te zijn wie je bent, wat jouw positie is in het hele systeem en de systeemregels en hoe je jezelf en jouw talenten en inspiratiebronnen kan inzetten. 


Ben jij toe aan een volgende stap in jouw leiderschap? En wil jij jouw potentieel verder onderzoeken, ontwikkelen en verdiepen?

Oktober 2019 – Gaby Schaffrath