Hoe ga je constructief om met die lastige collega, leidinggevende of klant?

“ life begins at the end of your comfort zone”

Een veel voorkomende vraag in mijn coachpraktijk is, hoe krijg ik die lastige persoon mee in mijn plannen, zonder macht? Het kost vaak zoveel tijd, gedoe en negatieve energie. Hoe komt het nu dat het bij de een zo moeizaam gaat en dat het bij de ander wel soepel verloopt?    

(H)Erken dat je vastloopt en ontspan

De kunst is om allereerst te (h)erkennen dat je vastloopt. En om jezelf een time out te gunnen en te ontspannen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beïnvloeden makkelijker gaat als je ontspannen bent. Dan wordt onze neo cortex geactiveerd, het hersengebied direct achter ons voorhoofd. Dit stelt ons in staat om vanuit een volwassen positie te denken en bewust te kiezen voor adequaat gedrag.    

Pas op voor de amandelkern

Want de amandelkern, is ons emotionele geheugen, waarin onder andere angst en emoties uit het verleden zijn opgeslagen. En als dit onprettige emoties zijn, schieten we vol automatisch in de kramp en wordt ons reptielenbrein in werking gezet, waardoor we gaan vechten, vluchten of bevriezen. En dan heeft het geen zin om de ander te gaan beïnvloeden. Dus als er emoties in het spel zijn bij jou of bij de ander, neem even afstand. 

Betrek de ander en ontdek wat voor hem of haar belangrijk is

De kunst is om vanuit een nieuwsgierige en open houding vragen te stellen, door te vragen, samen te vatten wat je hebt gehoord en ook door de regels heen te luisteren naar wat de ander vertelt. Het gaat erom dat de ander zich echt door jou gezien en gehoord voelt. Dan ontstaat er verbinding en is de kans groter dat de ander zich openstelt voor wat jij te vertellen hebt.   

Gedrag roept gedrag op

Dus bijvoorbeeld als jij je aangevallen voelt, ga je automatisch verdedigen en als jij je terugtrekt is de kans groot dat de ander concurrerend gedrag gaat vertonen. We noemen dit respectievelijk de agressie spiraal c.q. het meester slaaf model. Het moge duidelijk zijn dat dit niet constructief is. Maar als jij in zo’n situatie op een ontspannen wijze en pro actief de leiding neemt, in plaats van in de verdediging schiet, zullen mensen jou eerder gaan volgen. Dit betekent dus dat je bewust ander gedrag gaat inzetten dan je bent gewend. En dat voelt in het begin wat ongemakkelijk en misschien zelfs tegen natuurlijk. Maar wat nu als blijkt dat je door dit andere gedrag veel meer voor elkaar krijgt, waardoor je in een flow komt waarbij de energie gaat stromen? 

Richt je energie op zaken waar je invloed op hebt

Het gedrag van de ander verander je niet, maar je kunt wel direct invloed uitoefenen op je eigen gedrag. En zoals Stephen Covey aangeeft, als je je energie blijft richten op zaken waar je je zorgen over maakt, maar geen invloed op hebt, gaat jouw energie lekken en wordt jouw cirkel van invloed kleiner. Dus begin met voor jezelf helder te hebben wat jouw einddoel is en wat voor jou belangrijk is. Kies bewust voor het meest effectieve gedrag. En richt je energie op zaken waar je wel invloed op hebt, dan wordt jouw cirkel van invloed vanzelf groter.

 

Wil jij je verder verdiepen in jouw leiderschap? En onderzoeken welke communicatie daar het beste op aansluit?

Yes we can!